De behandeling

Afhankelijk van het specifieke behandelplan zijn er twee fases in een orthodontiebehandeling mogelijk.

Beïnvloeding van de kaakgroei
Met behulp van een vaste of uitneembare beugel is het mogelijk de kaakgroei van de bovenkaak en/of onderkaak te beïnvloeden. Door de beugel goed te dragen zal er geleidelijk een betere verhouding tussen de bovenkaak en onderkaak ontstaan. Vaak gebeurt het beïnvloeden van de kaakgroei tijdens of aan het einde van de wisseling. Het beïnvloeden van de kaakgroei duurt meestal ruim een half jaar.

Beïnvloeding van de tandstand
Om het gebit goed te laten passen is het nodig dat de bovenkaak en onderkaak in een goede verhouding zijn. Met behulp van een vaste of uitneembare beugel is het mogelijk de tandstand aan te passen. Spleetjes tussen de tanden kunnen gesloten worden. Als er te weinig ruimte is, kan de beugel ruimte maken om de tanden recht naast elkaar te zetten. Aan een vaste beugel (slotjes-beugel) kunnen elastieken gedragen worden om de tandstand te verbeteren. Dankzij het gebruik van de nieuwste technieken is het in de meeste gevallen zelden nodig om tanden of kiezen te trekken.

Soorten beugels
Er zijn veel afwijkingen die reden geven voor een behandeling. Iedere afwijking vraagt om een andere benadering en dus een specifieke beugel. De kosten zijn ondergebracht in categorieën:

  • Categorie 1: onder deze categorie vallen de uitneembare beugels zoals een expansieplaat of plaat met tonghekje. Het plaatsen van dit type beugel kost € 131,33 exclusief materiaal- en techniekkosten. De beugelconsulten kosten € 33,25 per maand. De materiaal- en techniekkosten van bijv. een opbeetplaat bedragen € 85,07.

  • Categorie 2: het plaatsen van een eenvoudige beugel ter beïnvloeding van de kaakgroei met bijvoorbeeld een headgear (buitenbeugel), palatinale bar of linguale boog.  Het plaatsen van dit type beugel kost € 137,37 exclusief materiaal- en techniekkosten. De beugelconsulten kosten € 33,25 per maand. De materiaal- en techniekkosten van een headgear bedragen € 51,33 en van een palatinale boog € 22,47.

 

  • Categorie 3: het plaatsen van een uitneembare beugel ter beïnvloeding van de kaakgroei. Voorbeeld is een blokbeugel (activator). Het plaatsen van dit type beugel kost € 158,41 exclusief materiaal- en techniekkosten. De beugelconsulten kosten € 33,25 per maand. De materiaal- en techniekkosten van een activator bedragen € 136,55.

  • Categorie 4: het plaatsen van met banden vastzittende kaakcorrectie-apparatuur zoals bijvoorbeeld een Herbst-scharnier of een hyrax (vlinderbeugel). Deze beugels zijn bedoeld om de kaakgroei te beïnvloeden.  Het plaatsen van dit type beugel kost € 168,76 exclusief materiaal- en techniekkosten. De beugelconsulten kosten € 33,25 per maand. De materiaal- en techniekkosten van bijv. een Herbst-scharnier bedragen € 170,38 en van een hyrax € 90,57.

  • Categorie 5: het plaatsen van een vaste slotjesbeugel voor één tandboog. De materiaal- en/of techniekkosten moeten apart in rekening te worden gebracht. Het gaat hierbij uitsluitend om de kosten van de gebruikte brackets en bogen. Het plaatsen van dit type beugel kost € 399,27 exclusief materiaal- en techniekkosten. De beugelconsulten kosten € 38,00 per maand. De materiaal- en techniekkosten van self-ligating metalen brackets bedragen € 127,13 en van keramische brackets € 265,41.

  • Categorie 6: het plaatsen van een vaste slotjesbeugel voor beide tandbogen. De materiaal- en/of techniekkosten moeten apart in rekening te worden gebracht. Het gaat hierbij uitsluitend om de kosten van de gebruikte brackets en bogen. Het plaatsen van dit type beugel kost € 649,50 exclusief materiaal- en techniekkosten. De beugelconsulten kosten € 47,50 per maand. De materiaal- en techniekkosten van self-ligating metalen brackets bedragen € 254,26 en van keramische brackets € 392,54 .

 

 

 

 

 

  • Categorie 7: het plaatsen van een Invisalign beugel in de boven- en of onderkaak. De materiaal- en/of techniekkosten moeten apart in rekening te worden gebracht. Het plaatsen van dit type beugel kost € 630,31 exclusief materiaal- en techniekkosten. De materiaal- en techniekkosten van Invisalign bedragen tussen de € 561,44 – € 2108,43. De kosten voor het opstellen van het behandelplan bij Invisalign bedraagt € 250,-. Bij het niet starten van de behandelingen berekent Invisalign deze kosten wel.

What Are Invisalign Attachments? | Passamano Orthodontics Irvine, CA ...    Invisalign

Lees meer over Vóór behandeling

Na het vaststellen van de behandelnoodzaak en behandelbehoefte tijdens het eerste bezoek is het duidelijk geworden waarom en wanneer een behandelplan gemaakt dient te worden. Ter voorbereiding op het behandelplan worden er gebitsafdrukken (happen) of een digitale scan, foto’s en röntgenfoto’s gemaakt. Dit noemen wij een “uitgebreid onderzoek”. Vaak gebeurt dit aansluitend op het eerste […]

Lees meer over Na behandeling

Zodra de tanden helemaal recht staan en de kiezen goed op elkaar passen, is de orthodontische behandeling klaar en wordt er een afspraak gemaakt voor het verwijderen van de beugel. Tanden hebben een langdurige neiging om enigzins terug te gaan naar de oude stand. Om de tandstand blijvend te stabiliseren plaatsen we direct vóór of […]